Februar 2000

02-2000-Nyt 02-februar-2000-Toget

 

Toget med ledvogter huset og skrædderens hus.

Toget her er på vej til Grenå fra Århus. Banen blev åbnet den 1. december 1877 og var privatbanen mellem Århus og Ryomgård. Banen blev dog ingen større succes. I 1879 blev banen ”lænket sammen med Randers – Grenå Banen” på regeringens bud, og underlagt DSB. Nærbanen Århus – Hornslet blev indviet den 4. august 1979.

Til højre er det gamle ledvogterhus, der ligger der endnu (Sønderskovvej 10). Her boedepå det tidspunkt baneformanden med sin kone, der var ledvogterske.

Huset til venstre er Skrædderens hus, i dag ligger det på Møgelgårdsvej 1 d. Her boede Skrædder N.P. Nielsen, der sammen med sin kone fru Sørine drev en skrædderforretningindtil slutningen af 50’erne. De havde en stor hånddrevet rulle på loftet, hvor man kunnefå rullet sit vasketøj.

Langs banelinien var der små lodder, hvor folk kunne dyrke deres grøntsager til privat brug. Det sørgede for at holde området langs banen, og gav samtidig haveejernegrøntsager til eget forbrug. Lodderne var attraktive og strakte sig langs banelinien fraØstbanen til Hornslet. Der er en lille reminiscens tilbage nedenfor Klintegården i Århus,hvor der i dag er kolonihaver.